بهترین خدمات را از ما بخواهید...
5 علت قطعی گیرپاژ کردن پمپ آب

5 علت قطعی گیرپاژ کردن پمپ آب

رایج‌ترین و بدترین مشکلی که می‌تواند یک پمپ آب را درگیر کند، مساله گیرپاژ کردن پمپ است. بهتر است بدانید که این مشکل به صورت ناگهانی رخ نمی‌دهد. بدین معنا که عواملی پشت پرده این فرآیند هستند که در نهایت به از کار افتادگی پمپ می‌انجامد. با توجه به اهمیت این موضوع، الکتروچکاپ قصد دارد در این مقاله، اصلی‌ترین علل این مساله را مطرح کند.

تعمیر تخصصی پمپ آب خانگی را به الکتروچکاپ بسپارید
call-to-action

گیرپاژ کردن یعنی چه؟

قبل از بررسی علل گیرپاژ کردن، بهتر است بدانیم معنای آن چیست. به طور کلی گیرپاژ کردن یعنی روتور داخل هسته الکتروموتور قفل شود. به عبارت دیگر با گیرپاژ کردن، روتور داخل هسته نمی‌تواند به راحتی بچرخد. این مشکل علل مختلفی دارد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها، اشاره کرده‌ایم؛

علت اول: خوردگی و زنگ‌زدگی برخی قطعات پمپ

همانطور که می‌دانید در پمپ آب به علت؛

  1. در تماس بودن با رطوبت
  2. تشکیل شدن مواد اولیه و قطعات الکتروموتور پمپ آب، از فلز

احتمال خوردگی و زنگ زدگی بسیار بالاست. این پوسیدگی و زنگ زدگی جلوی چرخش روتور را می‌گیرد و موتور گیرپاژ می‌کند. همچنین در فاصله بین روتور و هسته در حین کار، ممکن است موادی گیر کرده و جلوی عملکرد بهینه الکتروموتور را بگیرند. به عنوان مثال ذرات و آلودگی‌های محیطی، گرد و غبار، شن و ماسه موجود در آب و حتی سولفاته.

گیرپاژ کردن یعنی چه؟

سولفاته شدن یعنی آب باعث شده آهن دور، شروع به زنگ زدن کند. این زنگ زدگی‌ها به مرور زمان زیاد شده و باعث ایجاد حالت سولفاته می‌شوند. مواد سولفاته به قسمت‌هایی که در حالت چرخش هستند، گیر کرده و مانع چرخش روتور به صورت روان و بهینه می‌گردد.

در صورتی که الکتروموتور به صورت دوره‌ای و منظم سرویس نشود، احتمال این  اتفاق افزایش می‌یابد. در سرویس دوره‌ای، تعمیرکار وقتی موتور را باز می‌کند، تمامی آشغال‎ها و موادی که به روتور اجازه چرخش درست را نمی‌دهد، پاکسازی می‌کند. در نظر بگیرید که الکتروموتور صد در صد ایزوله نیست و همیشه احتمال نفوذ آلودگی و گرد و غبار به درون آن وجود دارد.

در نظر داشته باشید که اگر الکتروموتور به این مرحله برسد، تعمیر پمپ آب خانگی ضروری است. پمپ آب شما در هر مرحله‌ای که باشد، شما می‌توانید از خدمات تعمیر و سیم پیچی مجموعه الکتروچکاپ استفاده کنید. حتی اگر در حال حاضر پمپ آب مشکلی نداشته باشد مساله سرویس منظم و دوره ای را جدی بگیرید. در غیر اینصورت متحمل هزینه‌های چند برابری خواهید شد.

علت دوم: خرد شدن یا خراب شدن بلبرینگ

بلبرینگ در اثر عدم رسیدگی، خرد شده و در این شرایط قطعاً الکتروموتور کار نخواهد کرد. در واقع خرابی بلبرینگ باعث می‌شود که پره‌های موتور یا به سختی بچرخد یا در کل از کار بیفتد. اگر با این مشکل مواجه شدید، حتما باید بلبرینگ را تعویض کنید. تعویض بلبرینگ الکتروموتور یک کار فنی است و نیاز به مهارت دارد.

علت سوم: افتادن یک جسم خارجی در الکتروموتور

علتی که راهکار ساده‌ای دارد اما دردسرساز است. اگر یک جسم خارجی مانند یک پیچ، واشر و یا مهره، درون الکتروموتور بیفتد، مانع چرخش الکتروموتور می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود همیشه پمپ آب را در یک مکان مناسب نصب کنید تا از این مشکلات جلوگیری شود. راهکار این مساله، خارج کردن جسم مزاحم است تا الکتروموتور به کار خود ادامه دهد.

گیرپاژ کردن پمپ آب خانگی

علت چهارم: کیفیت پایین فلز و آلیاژ به کار رفته

همانطور که قبلاً اشاره کردیم؛ پمپ‌ها همیشه با مشکل زنگ زدگی رو به رو هستند. این مشکل بسیار زیاد رخ می‌دهد. یکی از علل این مساله این است که؛ الکتروموتورهایی که در حال حاضر تولید شده و در بازار وجود دارند، از آلیاژهای باکیفیت ساخته نمی‌شوند. همچنین در فرآیند ساخت آنها، از آب‌کاری‌های بهینه استفاده نمی‌شود.

شاید بپرسید چرا؟ چون آلیاژ با کیفیت و یا آبکاری، قیمت تمام شده محصول را بالا می‌برد و این در نهایت به نفع تولیدکننده نیست. قابل حدس است که با این شرایط، تعویض یا تعمیر پمپ آب خانگی یک ضرورت محسوب می‌شود.

در واقع برای جلوگیری از خوردگی یک سری فرآیندهای صنعتی روی فلز انجام می‌دهند. این اقدامات (مانند قرار دادن آلیاژ در دمای بالا برای بالا رفتن مقاومت در برابر خوردگی) هزینه‌بر است. بر همین اساس، تولیدکنندگان پمپ در سال‌های اخیر این فرآیندها را حذف کرده‌اند. به همین دلیل پمپ‌ها، عمر خیلی زیادی ندارند و معمولاً پس از مدتی کار کردن با مشکل خوردگی، زنگ زدگی و بدنبال آن گیرپاژ کردن مواجه می‌شوند.

علت پنجم: خوردگی قطعات آب بند

علت پنجم باز هم به بحث خوردگی و زنگ زدگی مربوط می‌شود. در واقع پمپ‌ها یک سری قطعات آب‌بند دارند. طراحی پمپ به این صورت است که؛ شفت از داخل روتور بیرون می‌آید و باید به پروانه برسد. در این مسیر یک قسمتی با آب درگیر است و یک قسمتی نباید با آب درگیر باشد.

بین پروانه و قسمتی که سیم پیچی وجود دارد، در تمام پمپ‌ها (به استثنای پمپ شناور) قطعات آب بند وجود دارد. قطعات آب بند نیز از دو قسمت تشکیل شده‌اند؛

  1. قسمت فلزی-فنری
  2. قسمت پلاستیکی.

قسمت فلزی- فنری در حالت‌های چرخشی، همواره با هم اصطحکاک دارند. این برخورد و اصطحکاک می‌تواند باعث خوردگی شود. خوردگی باعث گیر کردن شفت می‌شود. ادامه ماجرا نیز قابل حدس است. چرخش به راحتی اتفاق نمی‌افتد و به اصطلاح پمپ آب گیرپاژ می‌کند.

سخن پایانی

همانطور با یکدیگر مرور کردیم، در اکثر مواقع علت گیرپاژ کردن پمپ آب، خوردگی، سولفاته و زنگ زدگی است. دلایل متعددی این مسائل را بوجود می‌آورد. فرقی نمی‌کند که علت این اتفاق چه چیزی باشد. مهم این است که شما در این شرایط به یک تعمیرکار باتجربه و ماهر نیاز دارید. 

فروشگاه و تعمیرگاه الکتروچکاپ عرضه‌کننده قطعات مختلف الکتروموتور و فعال در زمینه تعمیرات و سیم پیچی پمپ آب خانگی، آماده ارائه خدمات است. شما می‌توانید جهت تعمیر الکتروموتور و یا تعویض سیم پیچ پمپ آب فرم درخواست را تکمیل نموده و سفارش خود را ثبت نمایید.

مقالات پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *