خشکسالی و کمبود آب در کشور ایران، یک مشکل جدی است. بارندگی پراکنده و پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی، بسیاری از فعالان عرصه صنعت و کشاورزی را به سمت استفاده از پمپها کشانده است. یکی از پیشرفتهترین انواع پمپ، پمپ شناور است. با ما همراه باشید تا با قابلیتها و مزایای پمپ شناور، بیشتر آشنا شوید
پمپ شناور چیست؟
به طور کلی پمپ، ابزاری است که سیالات مختلف را با عمل مکانیکی حرکت داده و از سطحی به سطح دیگر انتقال میدهد. یکی از به روزترین و کاربردیترین انواع پمپها در دنیای صنعت و کشاورزی، پمپ شناور یا submersible pump است. پمپ شناور در گروه الکتروپمپهای سانتریفیوژ قرار میگیرد و برای انتقال سیال و یا آب بدون ذرات معلق و آلایندهها استفاده میشود.
این پمپها که به الکتروپمپهای شناور (ESP) معروف است با مکانیسم بسیار دقیق، درون سیالی که قرار است آن را پمپاژ کند، غرق شده و سیال (آب، نفت و سایر سیالات) را به سطح زمین انتقال میدهد. لازم به ذکر است که این پمپها باید به طور کامل در سیال مورد نظر قرار گیرد و در غیر اینصورت کار نخواهد کرد. در واقع یک پمپ شناور همانطور که از نامش پیداست برای کار کردن در زیر زمین طراحی شده و به همین دلیل آن را به نام پمپ چاه عمیق یا پمپ آبیاری نیز میشناسند.

پمپ شناور
پمپ شناور کجا کاربرد دارد؟
- اطفاء حریق و آتشنشانی
- تاسیسات تصفیه خانه و تصفیه آب
- انتقال آب از چاه عمیق و نیمه عمیق به سطح زمین
- تقویت و افزایش فشار آب در مصارف کشاورزی
- سیستمهای آبیاری تحت فشار، قطرهای و بارانی
- سیستمهای آبرسانی مسکونی و صنعتی
- انتقال آب و سایر سیالات در معادن
- آبیاری گلخانهها
مزایای استفاده از پمپ شناور
اگر تا به حال از پمپها در فعالیتهای کشاورزی یا صنعتی خود استفاده کرده باشید، میدانید برخی از پمپها بعد از مدتی دچار کاویتاسیون میشوند. در پدیده کاویتاسیون یا حفرهزایی، حبابهای گاز در معرض فشار، قدرت پیدا کرده و با شدت زیاد به دیواره برخورد میکنند.
در نتیجه این برخوردها، پروانههای پمپ آسیب جدی میبیند و عمر پمپ را بشدت کاهش میدهد. اما برتری منحصر به فرد الکتروپمپهای شناور این است که به دلیل مکانیسم و طراحی خاص و همچنین مستغرق شدن کامل در آب یا سیال مورد نظر، به میزان قابلتوجهی کاویتاسیون کاهش مییابد.
علاوه بر این مساله که میتواند در کارایی و طول عمر پمپ تاثیرگذار باشد، پمپ شناور مزایای دیگری نیز دارد که عبارتند از:
- صرفهجویی در مصرف انرژی
- افزایش بهرهروی بدون نیاز به تجهیزات و فونداسیون خاص
- پایین بودن هزینههای نصب و نگهداری
- کار کردن بدون صدا و با حرارت متعادل
- توانایی پمپاژ بسیار بالا و بهینه
- عملکرد و بهرهوری دائمی
- استحکام بالا

انواع الکتروپمپهای شناور
انواع پمپ شناور
پمپهای شناور را میتوان به دو گروه کلی تقسیم کرد؛
- بر اساس نوع الکتروموتور یا برق مصرفی
- بر اساس نحوه عملکرد پمپ و ساختار
گروه اول شامل؛ پمپ شناور تکفاز و سهفاز و گروه دوم شامل؛ الکتروپمپ شناور، پمپ جریان محوری، پمپ توربینی و پمپ شفت غلافی میشود.
نحوه انتخاب پمپ شناور
تا اینجا پمپ شناور را از جنبههای مختلف بررسی کردیم، اما سوال اینجاست که کدام یک از این انواع پمپ برای شما کاربرد دارد. باید بدانید که انتخاب نوع پمپ به عوامل زیادی بستگی دارد و برای محاسبه ارتفاع پمپاژ آب بایستی به مسائل مختلفی مثل؛ عمق و سطح ایستایی آب داخل چاه، طول مسیر پمپاژ، جنس و سایز لوله و نوع اتصالات استفاده شده، توجه کرد.
لازم به ذکر است که میزان دبی یا آبدهی پمپ شناور به سطح زمین زیر کشت، نوع محصول کشاورزی و میزان آب مورد نیاز در صنعت بستگی دارد. با دانستن تمامی این موارد باز هم انتخاب پمپ مناسب و کاربردی، کار سختی است. شما میتوانید برای داشتن بهترین و به صرفهترین انتخاب، از فروشگاه الکتروچکاب کمک بگیرید. این مجموعه با بیش از سی سال سابقه در زمینه تعمیر و سیم پیچی پمپ شناور و فروش انواع الکتروپمپ، آماده خدمترسانی به شما مشتریان گرامی است. میتوانید از بخش تماس با ما با تیم فروش الکتروچکاب ارتباط برقرار کنید.

انتخاب پمپ شناور مناسب
نحوه نصب و نگهداری پمپ شناور
الکتروپمپ شناور از یک پمپ و یک الکتروموتور تشکیل شده است و موقع نصب داخل چاههای عمیق و نیمه عمیق قرار میگیرد. این پمپها به سه روش عمودی، افقی و مایل نصب میشود. نصب عمودی بسیار پرکاربرد است اما اگر شرایط نصب به صورت افقی و یا مایل است حتما باید کارخانه سازنده تغییرات لازم را اعمال کند.
قبل از انبار کردن و یا نصب پمپ شناور، این نکات مهم و ثاتیرگذار را به خاطر داشته باشید؛
- همیشه باید الکتروپمپ شناور را به صورت عمودی قرار دهید. اگر به دلیل کمبود جا یا شرایط انبار آن را به صورت افقی قرار دادید باید ماهانه 90 درجه آن را بچرخانید.
- اگر مدت زیادی از انبار کردن پمپ میگذرد، حتما باید قبل از نصب از سلامت محور مطمئن شوید. به این صورت که قبل از نصب، محور را بچرخانید تا حرکت کند.
- وقتی میخواهید پمپ را جا به جا کنید از غلتیدن یا افتادن آن جلوگیری کنید. هر گونه ضربه اضافه و شدید میتواند محورها و لنگی روتور را از محل خود خارج کند و در نتیجه پمپ کار نکند.
- در زمان جا به جایی الکتروموتور هرگز از کابلهای برق استفاده نکنید و در صورتی که برای حرکت دادن آن از جرثقیل استفاده میکنید، از مناسب بودن ظرفیت آن مطمئن شوید.
- از آنجایی که موتور و پمپ با آب تماس مستقیم دارد و با آب روانکاری میشود، تحت هیچ شرایطی پمپ نباید خشک کار کند. توجه به این نکته در طول عمر و کاربری پمپ بسیار مهم است.
- آبی که پمپ را پر میکند، نباید خورنده باشد. آب خورنده یا مخرب آبی است که در اثر وجود مواد معلق و یا نوعی خوردگی الکتروشیمیایی میتواند سایش فیزیکی ایجاد کند و تجهیزات مختلف از جمله پمپ را مستهلک و خراب کند.
- زمانی که میخواهید پمپ را درون چاه قرار دهید، مطمئن شوید که به طور کامل ماسه و گل و لای تهنشین شده باشد. در صورتی که آب گلآلود باشد به ماسهگرفتگی و لجنگرفتگی پمپ ختم شده و این مساله به پمپ آسیب میزند. همچنین اگر رسوبات آهکی و قلیایی روی بدنه موتور قرار گیرد، مانع از خنککاری آن میشود.
- پمپهای شناور ظرفیت مشخصی دارند و حداکثر تعداد دفعات روشن شدن این پمپ ها در ساعت، چهار مرتبه است.
سخن پایانی
پمپ شناور به عنوان یک پمپ کاربردی و به روز میتواند نیاز بسیاری از فعالان عرصه صنعت و کشاورزی را برطرف کند. با استفاده از پمپهای شناور میتوانید آب و سایر سیالات را از زیر زمین به سطح زمین انتقال دهید و با حداقل هزینه به حداکثر بهروری برسید. در نظر داشته باشید که انبار، نصب و استفاده از انواع پمپهای شناور به تخصص و تجربه نیاز دارد. در صورت هر گونه سوال و ابهامی در زمینه نصب و نگهداری الکتروپمپهای شناور میتوانید با فروشگاه الکتروچکاپ و شماره تلفن:09124789638 در تماس باشید.
خیلی ممنونیم از همراهی شما.